Teknologi Hakisan Dakwat Elak Rompakan Mesin ATM

on Selasa, 12 Mei 2015

Assalamualaikum,

Kuala Lumpur: Bank Negara Malaysia (BNM) memperkenalkan Teknologi Hakisan Dakwat iaitu kaedah mengotorkan wang kertas di dalam mesin pengeluaran wang automatik (ATM) yang cuba dirosakkan atau dirompak bagi menghalang ia digunakan semula.


Timbalan Gabenor Bank Negara Malaysia Datuk Muhammad Ibrahim berkata, dakwat itu akan mengotorkan wang kertas pada pelbagai sudut dan kesannya tidak boleh dihilangkan, sekali gus menjadikan wang terbabit tidak sah penggunaannya.

“Wang yang dirosakkan ini akan memudahkan pihak berkuasa mengesan dan menjalankan siasatan terhadap sebarang cubaan merosak atau merompak mesin ATM serta pada masa sama, pemilik wang iaitu pihak bank boleh menukarkannya kepada wang baru di BNM,” katanya ketika melancarkan teknologi itu, di sini, semalam.

Beliau berkata, pengenalan Teknologi Hakisan Dakwat yang dibangunkan syarikat Perancis, Oberthur Cash Protection itu diharap mampu meningkatkan tahap keselamatan sistem kewangan di negara ini melalui penggunaan ciri-ciri keselamatan berteknologi tinggi di mesin ATM dan wang kertas tempatan.

“BNM akan menjalankan pelbagai kempen bagi mempromosikan lagi perkembangan teknologi ini dan mendidik masyarakat dengan menekankan memiliki wang kertas yang mempunyai kesan dakwat hasil rompakan adalah satu kesalahan,” katanya.

HarianMetro

Tutorial aktifkan kad ATM CIMB untuk kegunaan antarabangsa

on Ahad, 3 Mei 2015


Assalamualaikum,

Seperti yang dijanjikan didalam post yang lepas (rujuk sini) ZF akan ajarkan pada anda semua bagaimana untuk aktifkan kad atm CIMB melalui CIMB Click bagi kegunaan pengenluaran tunai di mesin atm diluar negara. Jom ikuti langkah-langkah dibawah:-



1. Loginke akaun CIMB Click anda.
2, Klik pada bahagian Setting dan pilih ATM/Debit Card Service


3. Kemudian pilih Overseas ATM/Debit Card Spend & Withdrawal


4. Pilih card anda dan click (mcam ZF ada satu jer).


5. Pada bahagian status pilih sama ada nak aktif secara permanent atau temporary dan klik butang Submit. Jika anda pilih Permanent sikit kelangkah ke 7 dan jika temporary ikuti langkah seterusnya.


6. Untuk yang memilih status temporary anda perlu memasukan tarikh yang dikehendaki untuk card ini aktif dan secara automatik kad ini akan deactivate sendiri setelah melepasi tarikh yang ditetapkan bermakna anda tidak lagi boleh menggunakannya selepas dari tarikh itu dan klik pada butang submit.


7. Seperti biasa untuk tujuan keselamatan TAC kod perlu dimasukan. klik butang Request dan masukan TAC kod yang diberi dan klik Confirm.


8. Selesai. Tahniah kerana kini anda boleh mengeluarkan wang di mana-mana mesin ATM cawangan CIMB diluar negara ataupun mesin ATM yang mempunyai kemudahan MEPS.


Tips Temuduga : Pemilihan Warna Baju

on Khamis, 23 April 2015

Assalamualaikum,



Sebelum ini ZF ada postkan tips-tips bagaimana untuk membuat permohonan kerja dengan menghantar resume melalui email (rujuk post ini). Jika anda mengikuti semua langkah yang ZF kongsikan pastinya anda antara orang yang disenarai pendek untuk temuduga.

Jadi post kali ini ZF ingin berkongikan sedikit tips semasa temuduga didalam bab berpakaian. Selain berpakaian kemas permilihan warna juga amat memainkan peranan penting dalam sesebuah temuduga.

Dalam satu kajian yang dilakukan oleh Builder and Harris Interactive terhadap majikan mendapati, biru adalah warna yang disarankan untuk menghadiri temuduga. Manakala warna oren adalah warna yang dilarang. Navy blue adalah pilihan warna terbaik kerana melambangkan keyakinan dan menunjukan anda seorang yang boleh diharapkan.

Antara warna lain

Coklat
Cuba elakan. Ia melambangkan anda seorang yang terlalu simple dan old-trashioned

Kelabu
Sesuai untuk semua jawatan

Hitam
Amat sesuai sekiranya anda menghadiri temuduga jawatan pengurusan

Merah
Hanya dalam kerjaya yang agresif seperti bidang jualaln

Ungu & Kuning
Untuk individu dalam bidang kreatif.


Semoga anda berjaya... :)

Rujukan: Info Sihat

Persiapan Yang Perlu Sebelum Bercuti Ke Krabi, Thailand (Backpacker)

on Rabu, 22 April 2015

Assalamualaikum,

          Sudah lama rasanya ZF tidak menulis entry terbaru di sini terasa kekok pula untuk mengarang... :p. Okey merujuk kepada tajuk entry ini baru-baru ini ZF berpeluang pergi bercuti ke Krabi, Thailand bersama kawan-kawan. Bajet yang kami dapat sangatlah murah sepadan dengan kemampuan kami. Kalau nak bercerita pasal bercuti ni rasanya banyak. jadi ZF pecahkan kepada beberapa part bagi memudahkan semua pembaca setia blog ZF



Sekarang balik kepada tajuk, ini adalah beberapa senarai yang perlu anda sediakan dan tahu sebelum pergi bercuti ke sana:-
  1. Passport
  2. Currency
  3. SIM Card
  4. International banking
  5. Tempat menarik
  6. Tempat penginapan
  7. Transport
  8. Tempat makan ( halal food)
  9. Barang wajib yang perlu dibawa

Passport



          Perkara terpenting sekali dan teratas dalam percutian keluar negara tentulah Passport. Untuk urus passport anda boleh ke Jabatan Imigresen berhampiran untuk memohon.

Kadar yang dikenakan adalah RM200 bagi 5tahun. Untuk tempoh 1tahun tidak ditawarkan lagi sekarang. Passport anda kan siap dalam masa kurang dari 2jam dan anda tidak perlu membawa gambar.


Currency

Thai bath

          Disarankan untuk tukar mata wang di Malaysia sebab rate yang digunakan adalah lebih tinggi kerana seperti yang semua tahu RM sedang jatuh. Jika anda semua tukar di Malaysia RM100 = 870 baht tetapi jika anda tukar di money exchange disana rate yang dikenakan adalah RM100 = 850 baht.


SIM card



          Apabila sampai disana amat-amatlah disarankan untuk membeli SIM card kerana memudahkan anda untuk menghubungi travel agen dan urusan transportation. Kalau nak guna SIM Malaysia kat sana mau kena tolak 1SMS=RM2. Tu baru SMS kalau kol bayangkan la.

Dan bagi kaki online jugak disarankan untuk membeli SIM ini juga untuk mobile data harga yang ditawarkan mengikut pakej berapa GB dan tempoh pengunaan.

Jenama SIM yang porpular kat sana adalah Happy dan TrueMove. SIM Happy anda boleh beli dikedai-kedai fon disimpadan atau pown di mana-mana kedai 7Eleven.


International Banking


           Untuk yang ini berita baik untuk sesiapa yang mempunyai akaun bank CIMB kerana disana terdapat CIMB Thai dan banyak mesin atm bank ini disana. Tetapi perlu di ingat kerana anda perlu mengaktifkan card anda terlebih dahulu sebelum anda dapat keluaran wang di mesin atm disana.

Untuk mengaktifkan anda perlu menghubungi pihak CIMB Malaysia atau melalui Internet Bangking yang ZF tunjukan tutorial dalam post ini ---> Tutorial aktifkan kad ATM CIMB untuk kegunaan antarabangsa


Tempat Menarik

          Sebenarnya banyak tempat-tempat menarik yang ada di Krabi ni tak sempat kalau 2-3 ari saja kat sana.. Sebab terkejar masa ni antara tempat menarik yang sempat ZF lawati

Day 1 (half day tour)
-Hot stream
-Emerald pool
-Blue pool

-Night market (Sendiri)
 (Jumaat, Sabtu, Ahad)

Day 2(Full day tour)
7 Islands
-Railey Beach
-Poda Island
-Ting Ming
-Chicken Island
-Si Island
-MaeUrai Island
-Tup Island

Untuk half day tour & Full day tour kami menggunakan khimat pakej aktiviti dari LEE ADVENTURE anda boleh Contact : +6017 387 1104 (whatapps) @ 660 94 589 5612 (thai no phone)



  • Hot stream
          Suhu air disini sekitar 34-40c sesuai untuk Hydrotherapy dan tempat ini teduh diliputi dahan-dahan pokok yang menghalang pancaran matahari.





  • Emerald pool
          Perjalanan untuk ke sini cukup menguji stamina kerana anda perlu berjalan sejauh 800M untuk sampai ke sini. Disini tidak dibenarkan membawa sebarang makan tak kira apa jenis sekali pun. Hanya air botol yang dibenarkan dibawa masuk. Mungkin bagi menjaga kerbersihan disini.




  • Blue pool
          Rugi juka korang dah sampai ke Emerald pool dan tak teruskan perjalanan ke Blue pool yang memerlukan tambahn lagi jarak perjalanan 860m dari Emerald pool untuk menyaksikan bertapa besarnya ciptaan-NYA yang sungguh unik dimana terdapat sebuah kolam yang dasar berwarna biru yang sangat mengagumkan. Dimaklumkan juga jika kita menepuk tangan, kolam ini akan bertindakbalas dengan mengeluarkan gelembung udara dari dasar kolam. Menarik kan?




  • 7 Islands sunset
           Didalam Pakej 7 Islands sunset terdapat banyak aktiviti yang menarik yang anda akan lakukan sepanjang perjalanan ke 7 pulau antaranya snorkeling, rock climbing, BBQ dan fireshow. 7 pulau yang dimaksudkan adalah Railey Beach, Poda Island, Ting Ming, Chicken Island, Si Island, MaeUrai Island dan Tup Island.





Tempat penginapan

           Tentang tempat penginapan ni terpulang kepada keselesaan masing-masing. Untuk penginapan ZF memilih untuk tinggal di dorm yang sesuai dengan tajuk Backpaker dan tujuan utama iaitu untuk pergi bercuti bukan pergi untuk tido kan??, Jadi ZF menginap di Yellow Sun Backpackers siap ada wifi free and laju lagi...

Jika anda pergi sewaktu peak season anda dinasihatkan untuk membuat tempahan tempat penginapan terlebih dahulu. Antara website yang yang anda boleh membuat tempahan adalah www.agoda.com dan www.booking.com. Jika pergi pada low season lebih baik secara walk in sahaja.




Transport
          Perlu tahu kemana arah tempat yang anda tuju. Terdapat banyak pengankutan yang disediakan disana termasuklah Van, Mini Bas, Tuk-tuk, Teksi dan lain-lain. Untuk perjalanan ZF untuk sampai ke tempat penginapan di Ao Nang dari Danok terpaksa lakukan 3 kali pertukaran kerana ramai yang telah membuat tempahan awal. Jadi untuk perjalanan terus dari Danok ke Ao Nang tidak ada.

Dari Danok ZF mengambil van ke Hatyai. Setelah sampai di Hatyai ZF mengambil van yang lain untuk pergi ke Krabi. Perjalanan dari Hatyai ke Krabi akan mengambil masa lebih kurang 5 jam dan akan berhenti seketika dikawasan rehat Trang dan situ ada makanan halal untuk makan tengah hari.




Manakala dari Krabi untuk ke Ao Nang ZF menggunakan kereta sapu dan harganya juga jauh lebih murah jika nak dibandingkan dengan van dan tuk-tuk. Sejurus itu sangatlah beruntung ZF ketika itu kerana tidak perlu lagi untuk bersusah payah untuk cari transport pada sebelah malam untuk ke Night Market di Krabi town hanya perlu menghubungi En.Yaya 08 4301 3541 untuk ke sana. Kereta yang digunakan pun agak selesa iaitu Honda civik.


Update 4/5/15:- Bagi yang pergi menggunakan Flights pastikan powerbank anda mengikuti syarat yang ditetapkan:-
Sumber info dan gambar

Tempat makan ( halal food)

            Tempat makan tidak susah hendak cari kerana banyak terdapat disini. Perlu perhatikan tanda logo dan tanyakan pada pelayan untuk kepastian. Tetapi jangan pula korang tekejut kalau restoran halal food ada hidangan arak. Insyallah makanan tu halal, Cuma arak ni kena ada kat setiap restoran untuk foreigner dan jugak untuk teruskan perniagaan mereka.

So ZF suggest kalau nak order minum better minum air tin. Tak la kita share gelas yang sama kan?

Tetapi jika korang betul-betul nak cari gerai yanghalal dan tidak ada langsung menjual arak boleh didapati disekitar kawasan masjid

Barang wajib yang perlu dibawa



  1. Minyak panas
  2. Panadol
  3. Plaster
  4. Towel kecik
  5. Resit tempahan
  6. Makanan (megi hotcup / roti / tuna)
  7. Powerbank
  8. Charger
  9. Passport
  10. Universal adapter
  11. ATM card
  12. Swimming suit 
  13. Sunglasses
  14. Topi
  15. Kasut croc (seusai untuk bejalan / main air)
  16. Plastik untuk pakaian kotor / basah 
  17. Beg kalis air 

[Google Drive Link] Boboi Boy musim ke-3

on Sabtu, 28 Mac 2015

Assalamualaikum,

Kepada semua peminat animasi Boboiboy, Animasi Boboiboy telah memasuki pengakhiran bagi musim ke-3. Jika dilihat pada promo yang ZF kongsikan di post yang lepas pastinya jalan cerita untuk musim ke-3 ini lebih menarik dan lebih aksi dari musim yang sebelumnya. Tanpa membebel lebih panjang kat sini ZF sediakan link untuk mendownload setiap episode untuk musim ke-3 ini...



Klik skip ads untuk download


[Video] Kambing Panjat Pokok

on Selasa, 11 November 2014

Assalamualaikum,



Biasanya kita tengok keraatau monyet jer yang pandai panjat pokok.. Tapi macam mana palak rupanya klu kambing pulak yang panjat pokok???? Saksikan video dibawah