Replacement Lens Go Pro Hero 2 Fit with SJ4000

on Khamis, 27 Ogos 2015

Assalamualaikum,

Apa khabar semua pembaca di blog ZF? Ada tak pembaca ZF yang menggunakan Sports Camera untuk abadikan kenangan saat-saat manis bersama-sama rakan-rakan, family dan sebagainya. Sudah pasti ramai yang akan mengiakan soalan ZF kan... Tidak dinafikan la fenomena ini telah menjadi trend pada masa kini..

Antara jenama yang popular ada Go Pro Hero, SJCAM dan Yi dari Xiaomi dan lain-lain.. Setiap dari satu darinya mempunyai kelebihan dah kekurangannya tersendiri dari segi kualiti, harga dan lain-lain faktor. Cukup kot untuk intro setakat itu... hahaha...

Sebenarnya ZF tulis entry ini bukan untuk bincangkan soal sports camera ni tetapi untuk menjual replacement lens Go Pro Hero 2 dan juga sesuai untuk SJ4000. Sekiranya ada diantara pembaca ZF yang lens SJ4000 nya calar boleh digantikan dengan yang ini... Anda boleh hubungi ZF di number yang berada pada gambar di bawah..


Dan sudah pasti ramai yang tertanya-tanya apa kelebihannya dari yang asal... Jawapanya wide angle dia yang lebih melengkung dan lebih luas dari yang asal dan warna yang lebih terang... lihat contoh gambar dibawah..


Setakat itu sahaja untuk post kali ini... Berminat sila whatapp no yang tertera di gambar yang pertama yer... bye...

[Video] Koleksi Iklan Hari Raya 2015 (Part 2)

on Ahad, 12 Julai 2015

Assalamualaikum,

Aura Hari Raya Aidilfitri semakin menghampiri. Sudah tentu antara perkara yang ditunggu-tunggu adalah iklan Hari Raya Aidilfitri yang pastinya menyentuh perasaan kita semua dari syarikat seperti Petronas, Telekom Malaysia mahupun syarikat lain.



Sambungan post sebelum ini.

Potret Teristimewa by Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) Perak

Filem pendek kisah sedih seorang anak merindui ayahnya yang dipenjarakan akhirnya terubat menjelang Hari Raya Aidilfitri.

Kad Raya Syafiqa by PTS Media Group


Sebagaimana pentingnya ibu bapa kepada kita, begitu juga kita di mata mereka.
Bahagiakanlah mereka selagi masih ada waktu.

Kisah benar Herman by Astro

Setiap insan tidak pernah lari dari melakukan kesilapan. Dan setiap insan berhak untuk mendapat kemaafan. Kemaafan sebenar tidak hanya semasa hari perayaan. Tidak hanya dituturkan ketika azan 1 Syawal.

Sinar baru by TNB 

Bulan Ramadhan tidak pernah jemu membawa sinar pembaharuan dalam hati kita. Tetapi apakah tindakan kita selepas ia berlalu? Ketahui maksud yang ingin TNB sampaikan tentang keindahan bulan ini dalam iklan Hari Raya tahun ini.

 #SyawalPakLeman by MyDin


Leman adalah seorang ayah yang buta tinggal bersama anaknya, Wani. Punca rezeki Pak Leman adalah daripada bermain biola di Chow Kit. Di Chow Kit, Leman berkawan dengan seorang makcik penjual tisu, Yah. Yah mempunyai seorang anak, Moin. Yah dan Moin hidup daif di tepi jalanan Kuala Lumpur.
#InikanRaya by RTM


Eratkan silaturrahim sesama kita. Bersama itu lebih bermakna.

Hari Raya TVC by AEON Malaysia

AEON wishes all customers 'Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin'.

[Video] Koleksi Iklan Hari Raya 2015 (Part 1)

Assalamualaikum,

Aura Hari Raya Aidilfitri semakin menghampiri. Sudah tentu antara perkara yang ditunggu-tunggu adalah iklan Hari Raya Aidilfitri yang pastinya menyentuh perasaan kita semua dari syarikat seperti Petronas, Telekom Malaysia mahupun syarikat lain.



Untuk post kali ini ZF akan kumpulkan video-video ini ke dalam post ini dan akan diupdate dari masa ke semasa. Semoga iklan-iklan ini menjadi inspirasi kepada penonton disamping memeriahkan lagi sambutan Hari Raya Aidilfitri 2015

CUTI RAYA by FINAS

Mengisahkan tentang mirul yang sudah berkerja tetapi tidak dapat cuti ketika hari raya dan akhirnya pada tahun ini baru cuti untuk hari raya kali ini diluluskan.
#PakCikMisteri by TM

Azura seorang eksekutif muda yang agak kedekut, kalau boleh selalu nak orang belanja makan. Pada satu malam, kunci kereta hilang bersama dompetnya dan dia tak dapat balik rumah. Tiba-tiba seorang #pakcikmisteri sengkek datang membantunya dengan rela hati.

Pengacau Raya by BSN


Apakah yang akan terjadi, sekiranya seorang Pengacau Raya hadir di rumah anda di Hari Raya untuk mengacau segalanya? Apakah yang anda akan lakukan? Jom kita tengok bagaimana seorang lelaki menjadi Pengacau Raya, buat selama-lamanya.

Bandar-Raya by Naza TDDI


Mengisahkan tentang pasangan atuk dan nenek di dalam perjalanan untuk menyambut perayaan Hari Raya bersama anak mereka. Tetapi mereka dapati sibuk dengan hal masing-masing.. Dan mereka berusaha cuba untuk menarik perhatianan anak dan cucu mereka.

#SukurSelalu by Media Prima

Apabila kita melihat dengan hati, sekecil mana pun kurniaan Ilahi, pasti menzahirkan kebahagiaan yang tidak ternilai. Panjatkan #SyukurSelalu di Ramadan dan Syawal ini. Jom kita sampaikan mesej syukur ini dengan yang tersayang.

Baju Raya Hitam by Jabatan Imigresen Malaysia

Mengisahkan Pegawai Imigresen yang bertugas berkorban demi Agama, Bangsa & Negara menggalas tanggungjawab menjaga pintu masuk negara.
Maaf by Mudah.my

It takes a strong person to say sorry and an even stronger person to forgive. This coming Hari Raya, remember that true forgiveness can't be bought, but is freely given from the heart.
Sambungan Part 2

Cara untuk fix Mi 4i stuck di mi logo selepas kemaskini Rom 6.6.1

on Jumaat, 10 Julai 2015

Assalamualaikum,

Dalam beberapa hari yang lepas Xiaomi telah melancarkan secara rasmi rom 6.6.1 untuk Mi4i di Malaysia. Jadi, ZF sendiri sebagai pengguna Xiaomi Mi4i tidak melepaskan peluang ini untuk mengemaskini rom yang baru ini. Tetapi selepas mengemaskini rom ini sesuatu yang tak dijangka telah berlaku selepas mengemaskini rom yang baru dimana Mi4i ZF stuck di Mi logo semasa bootup/bootloader.


Setelah seharian mencari penyelesaian, akhirnya Mi4i ZF kembali seperti sediakala dengan rom yang baru. Masalah yang ZF hadapi ini sebenarnya berpunca dari root yang dilakukan pada rom sebelum ini. Jadi pada sesiapa yang telah root phone anda sebelum ini sila lakukan unroot sebelum mengemaskini rom yang baru.

Untuk post kali ini ZF ingin berkongsikan dengan anda bagi mana untuk atasi masalah ini sekiranya anda juga mengalami ciri-ciri masalah seperti ZF.

Antara perkara yang diperlukan sebelum memulakan proses ini.

  1. FastBoot ROM 6.5.6--> Klik Sini
  2. MiFlash Tool untuk flash FastBoot ke telefon
  3. FastBoot driver untuk membolehkan anda untuk connect telefon ke PC
  4. USB cable 
Langkah-langkah.

1.  Install MiFlash Tool dan FastBoot driver kemudian restart computer.
2.  Extract FastBoot ROM ke desktop.
3.  Pastikan kapasiti bateri anda 50% keatas.
4.  Jalankan program MiFlash Tool.
5.  Copy lokasi ROM folder dan paste ke MiFlash Tool.





6.  Kemudian klik advanced.


7. Klik pada Browse pada FastBoot Script dan pilih file flash_all_except_data_storage.bat pada file rom yang telah di extract pada langkah ke dua.



8.  Sekarang masuk FastBoot mode ditelefon dengan menekan butan power dan volume down sehingga paparan seperti gambar dibawah muncul.


9.   Sambungkan telefon ke PC menggunakan USB cable.
10. Klik pada Refresh di MiFlash Tool, dan ia akan menunjukan telefon anda berjaya connected dengan PC.


11. Kemudian klik pada Flash dan tunggu sehingga Green bar selesai, setelah selesai telefon akan restart dengan sendiri... Dan tunggu sehingga fon anda selesai flashing dan mungkin akan mengambil sedikit masa...


Dunia akan mendapat bonus 1 saat esok, menjadikan waktu esok 24 jam 1 saat

on Isnin, 29 Jun 2015

Assalamualaikum,

KUALA LUMPUR: Esok, waktu harian seluruh dunia akan bertambah satu saat berikutan fenomena dikenali sebagai saat lompat.

Pegawai Sains Agensi Angkasa Negara, Mohd Zamri Shah Mastor, berkata ini bermaksud waktu keseluruhan pada hari esok akan menjadi 24 jam satu saat.


Beliau menarik perhatian bonus satu saat' ini adalah berikutan faktor kadar putaran bumi di atas paksinya yang perlahan.

Kadar putaran bumi antara lain, beliau berkata dipengaruhi faktor pergerakan kutub, geseran pasang surut air laut, interaksi pusat bumi dengan lapisan tengah bumi dan cuaca.

"Faktor-faktor ini boleh menyebabkan putaran bumi sama ada semakin perlahan atau cepat, jadi fenomena saat lompat ini juga bukan sesuatu yang tetap, ia bergantung kepada putaran bumi," katanya kepada Bernama, di sini, hari ini. Mohd Zamri berkata bonus satu saat itu akan diperoleh di penghujung hari esok.

Dalam hal ini, beliau berkata International Earth Rotation and Reference Systems (IERS) yang berpangkalan di Paris dan berfungsi sebagai badan pemantau putaran bumi akan menyeragamkan waktu piawaian dunia (UTC) mengikut kadar putaran bumi yang sebenar.

"Walaupun bertambah cuma satu saat dan ramai yang terlepas pandang, namun pertambahan waktu ini memberi kesan kepada industri yang berorientasikan pemasaan kepersisan tinggi, katanya. Setakat ini, menurut Zamri, UTC telah ditambah satu saat sebanyak 25 kali sejak tahun 1972 dengan kali terakhir pada 1 Julai 2012.

Sementara itu, Pengetua Kanan Metrologi, Makmal Metrologi Kebangsaan, Sirim Berhad, Dr Mohd Nasir Zainal Abidin, ketika ditanya sama ada masa, antara lain, di telefon bimbit perlu diselaraskan secara manual, beliau berkata semua alat elektronik akan disegerakan secara automatik ke masa rangkaian pelayan protokol.

Begitu juga dengan komputer saling berkaitan atau rangkaian, katanya sambil menambah bahawa isu kemasukan saat lompat hanya kritikal pada pelayan. Ditanya kemungkinan pelayan gagal berfungsi dengan baik esok, beliau menjelaskan apa yang berlaku pada fenomena yang sama pada Jun 2012 berlaku pada hujung minggu.

"Walaupun begitu, 10 peratus masa protokol rangkaian pelayan di seluruh dunia melakukan kesilapan. Kebanyakan pelayan dapat ditetapkan dalam masa sejam tetapi beberapa pihak lain mengambil masa sehari," katanya, sambil menambah di Australia, sistem daftar masuk penerbangan ekoran saat tambahan telah menjejaskan laman web popular.

Oleh itu, bagi hari kerja biasa esok, beliau menasihatkan langkah berjaga-jaga dalam perniagaan dalam talian, sistem rangkaian, pembekal perkhidmatan internet, perkhidmatan notari masa digital dan aplikasi seperti MySQL, Hadoop dan Cassandra.

"Beberapa pembekal perkhidmatan sedang mengambil langkah untuk menggantung atau menghentikan operasi untuk beberapa jam sebelum dan selepas perubahan masa. Adalah sukar untuk menyatakan dengan tepat kerana ini tidak banyak dilaporkan.

"Walau bagaimanapun, masalah ini tidak boleh diabaikan kerana jumlah besar transaksi perniagaan boleh berlaku dalam masa sesaat. Tambahan pula, transaksi tidak terhad kepada zon masa tunggal," katanya. - BERNAMA

Sumber

[Video] Solat Tarawih 23 Rakaat Dalam Masa 7 Minit

on Ahad, 28 Jun 2015

Assalamualaikum,


ZF kembali setelah 2 hari blog ini down kerana masalah pada setting domain. Bagi untuk meningkatkan balik trafik blog ini ZF nak berkongsikan dengan anda semua video yang sedang viral di media sosial mengenai Solat tarawih palig cepat seterusnya bagi meningkatkan semula trafik blog ini..hehehehehe

2 hari blog down..sob3x.:(
Dibawah adalah video dimana cepatnya solat tersebut dikerjakan. Solat ini dikerjakan sebuah sekolah agama di Udanawi, Blitar, Indonesia dan telah menjadi tradisi disitu.